Keresés
Close this search box.

A mesterséges intelligencia megölheti a valódi zenét?

Becsült olvasási idő: 3 perc
Hamarosan mesterséges intelligencia írja és adja elő a legnagyobb slágereket? A zenészek szerint lassan a testtel! Szalóky Bálint írása.

hirdetés

Amióta a különféle chatelési és rajzolási lehetőségeknek hála a mesterséges intelligencia széles körben megismerhetővé vált, az emberek kíváncsisága mellé természetesen belopózott a félelem. Mi történik, ha a gépek teljesen elveszik a munkánkat? Mi történik, ha leuralják vagy tökéletesen imitálják a kultúránkat? Attól egyelőre nem kell tartanunk, hogy úgy járunk, mint a Terminátor-szerű jövőképekben, ugyanakkor a megfelelő szabályozás sürgetése a különféle területeken rendkívül indokolt – nem véletlen, hogy az amerikai forgatókönyvírók jelenleg zajló sztrájkjának is sarkalatos pontja, hogy korlátozzák a mesterséges intelligencia írói munkában való részvételének lehetőségeit.

Remind

Every Breath You Take

A különféle zenei alkotók sorra fogalmazzák meg aggályaikat, hiszen a mesterséges intelligencia bárki kérésére ír például verset vagy dalszöveget egy-egy kedvelt alkotó stílusában. Ezen a ponton pedig már csak idő kérdése, hogy ne mindössze utánérzés, hanem az eredeti szerző munkáitól megkülönböztethetetlen műalkotás kerekedjen belőle. A Police zenekar egykori frontembere és basszusgitárosa, Sting nemrégiben a BBC-nek nyilatkozva elmondta, „a zene alapjai az emberiséghez kötődnek, és az elkövetkező években mindannyiunknak meg kell majd vívnia a mesterséges értelemmel szembeni csatát”. Az ausztrál Nick Cave is kritizálta, hogy többtucatnyi szám íródott a saját stílusában a ChatGPT segítségével. A zenész szerint ez az emberi lét felettébb groteszk megcsúfolása.

Azért nem minden alkotó zárkózik el ennyire radikálisan az új technológiától. David Guetta, a népszerű francia DJ például szeretné jobban megismerni az ebben rejlő lehetőségeket, ugyanakkor egyetért azzal, hogy a mesterséges intelliencia felvet bizonyos etikai aggályokat – itt természetesen a szerzői jog kérdéskörére gondol. Sting úgy véli, ha valahol működőképes lehet az AI, az valóban az elektronikus zene, de sietve hozzáteszi: „az érzelmet kifejező daloknál elképzelhetetlennek tartom, hogy egy AI szám megérintsen. Számomra a számítógépekkel generált képek is rendkívül unalmasak, és ugyanezt érzem a mesterséges zenéknél.” Ugyanakkor az elektronikus zene művelői bizonyára kétkedve fogadják Sting állítását, miszerint a számítógépes technológiák és az érzelmek nem férnek össze, és hasonlóan gondolhatják a CGI-t használó szakemberek és művészek.

Remind

Úton a toplistákra

Még áprilisban hódította meg a TikTokot és más social platformokat a látszólag két nagyágyúhoz, Drake-hez és The Weekndhez köthető Heart on My Sleeve című szám. A probléma csupán, hogy a két zenésznek a dalhoz valójában semmi köze. Egy lelkes TikTok felhasználó az AI segítségével használta a két művész hangját, az egyik feltöltés alatti comment tanúsága szerint pedig nem a technológiai lehetőségek demonstrálása, hanem egyfajta bosszú vezérelte. Állítja: éveken át nagy kiadóknak dolgozott szellemíróként fillérekért, a jövő azonban már itt kopogtat az ajtón.

Harcra fel!

Az egyik legnagyobb kiadónak számító Universal Music Group levélben értesítette a streaming platformokat – például a Spotify-t, YouTube-ot és az Apple Musicot –, hogy figyeljenek rá: számos valódi előadóhoz társított, valójában viszont mesterséges intelligencia generálta, „fiktív” zene tűnhet fel a közeljövőben, így legyenek résen, mit engednek át a szűrőiken. Természetesen a Heart on My Sleeve-et már a figyelmeztetések előtt eltávolították, de nem elég gyorsan: mindössze néhány nap elég volt ahhoz, hogy 11 millió nézőhöz jusson el, és azóta újra és újra feltűnik a színen. A Universal arra kérte a szolgáltatókat, a tartalmaiknak egyáltalán ne adjanak hozzáférést az AI-nek. Abban bíznak, hogy így nem lesz lehetősége az ott rendelkezésre álló zenékből tanulnia és gyakorolnia.

Remind

Sting a BBC interjúban az eddigiekhez hozzátette, „az eszközök akkor hasznosak, ha mi irányítjuk őket. Azonban körültekintőnek kell lennünk, nem szabad teljesen átadnunk a kormányt.” A Universal Music Group a CNN-nek eljuttatott közleményében ennél sarkalatosabban fogalmazott: „A zenei ökoszisztéma összes szereplőjének oldalt kell választania. Vajon a művészek, zeneszerető rajongók és az emberi kreativitás oldalára állnak, vagy a csalók, hamisítók és szerzői jogokat sárba tiprók mellé?”

A jövőben bizonyára nem csak a ChatGPT és társai, de azok a módszerek is rohamosan fejlődnek, amelyek segítik az AI tartalmak kiszűrését. Remélhetőleg a jogszabályi környezet figyelembe fogja venni a jogos szerzői aggályokat, és a bürokrácia fel tudja venni a tempót a technológiával.

Fotók: Pexels

Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: kattints, és olvasd el a jövő automatizált háztartásáról szóló cikkünket is!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn