Keresés
Close this search box.

Vigyázz, mire gondolsz! Legyen a pozitív gondolatok napja a mai!

Becsült olvasási idő: 2 perc
Július 21-én tízmilliószoros nap van, a buddhizmus egyik szent ünnepe, amikor nemcsak tetteink, de gondolataink is tízmilliószoros erővel hatnak. Tudatosítsd ezt kora reggel és tartsd kordában a negatív gondolatokat!

hirdetés

Van, aki hisz benne, van, aki nem. Egy biztos: senkinek sem árt, ha évente négyszer, a tízmilliószoros napokon rendezi tudatát és a fókuszt a negatív, lehúzó gondolatokról pozitív irányba tereli. Ezzel nagyobb figyelemmel fordulunk a jobb és vágyott jövő felé, és talán bevonzzuk azt. De a naphoz fűződő hiedelem szerint pozitív tetteink is visszahatnak ezen a napon ránk: ha jót teszünk mással, az megsokszorozódva száll vissza ránk. A tízmilliószoros napokon ajánlott a hála gyakorlása is, ne csak érezd, mutasd is ki érzéseidet.

Nagy-Buddha napok

A tízmilliószoros napokat Nagy-Buddha napoknak is szokták nevezni, mivel a tibeti buddhisták négy legfontosabb ünnepeiről, a dharmacsakra napokról van szó. A hold aktuális járása szerint számolják ki, hogy az adott évben melyik napra esnek. 2023. július 21. a Chokhör Düchen, magyarul az imakerék ünnepe. Buddha első szent beszédére, a Négy Nemes Igazság tanára emlékeznek ezen a napon a hívek. A Négy Nemes Igazság a szenvedés témáját boncolgatja. Mit is jelent az a szó, hogy szenvedni? Honnan származik ez az érzés? Vagy miként lehet véget vetni neki? Mindezekre Buddha tanításában lehet megtalálni a választ.

A következő tízmilliószoros nap

Ha lekéstél erről a napról, 2023. november 4. még bepótolhatod ezt a lelkigyakorlatot. Akkor lesz ugyanis Lhabab Düchen, azaz a mennybemenetel ünnepe. A legenda szerint ezen a napon Buddha az égiek közé ment, hogy tanításait az isteneknek is átadja, és hogy köszönetet mondjon az édesanyjának, amiért segített neki kiszabadulni a születés és halál körforgásából. Hívei kérésére azonban nem maradt az égiek között, hanem Visvakarma isten létráján visszatért a földre és tanította az embereket.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn