„Valami kiadós, húsos ételt szeretnék” – mondja gondolkodás nélkül a szemközti asztalnál ülő férfi. Az étlaphoz nem is nyúlt.
„Jelenleg nincsenek húsételeink” – jön a válasz. „Vegán hetet tartunk.”
Szinte várom, hogy a férfi lelkesedése alábbhagyjon, hiszen tele az étterem, biztosan napokkal ezelőtt foglalt asztalt, hogy itt lehessen és valami „kiadós húsosat” egyen, de megvonja a vállát, és csak annyit mond: „Értem.” Már bújja is az étlapot, alig telik el egy perc, és rendel.
Miközben letörök egy darabot a pitámból és belemártom a selymesen krémes hummuszba, azon gondolkodom, vajon tényleg ennyire egyszerű lenne? A húsimádó férfi egyetlen pillanat alatt tervezett újra, és mindenféle rossz érzés nélkül választott magának egy húsmentes fogást.
Azért egy új szokás kialakítása – legyen szó az egészségünket szolgáló diétáról, a testmozgás rendszeresítéséről vagy éppen az énidőnk kigazdálkodásáról – nem ennyire egyszerű. Hosszú távon többről szól a fáma egyetlen jól irányzott döntésnél. Az viszont biztos, hogy léteznek olyan módszerek, amelyek segítségével könnyebben bevezethetjük és meghonosíthatjuk életünk új, egészséges szokásait.
Az 1%-os változás
Épphogy magunk mögött hagytuk a februárt, de a hosszú tél után és az lassanként beköszöntő tavasz derekán szívesebben nézek előre, mintsem hátra. A gondolataim sokkal inkább forognak akörül, hogy vajon mikor bújnak ki az első virágok a kertemben, hogy milyen jó lesz újra a zöldellő erdőben sétálni, vagy hogy hova kellene menni nyaralni idén nyáron, mintsem akörül, hogy vajon mi volt az újévi fogadalmam, és jelenleg hányadán állok vele. (Ismerős?)
Abban biztos vagyok, hogy minden évben meglovagolom a Veganuárt. Peszkatáriánus vagyok, de szeretnék sokkal több zöldséget és kevesebb tejterméket fogyasztani, és régóta incselkedem a vegánsággal. Ezért januárban mindig hozzáfogok, hogy új vegán recepteket kutassak fel, a mirelit rántott sajt helyett friss zöldségekből főzzek, és igyekszem odafigyelni, hogy a boltban véletlenül se nyúljak rá a sajtra – az egyik legnagyobb gyengémre. Viszont még egyik évben sem sikerült hosszú távon tartanom az elhatározásaimat. Úgy döntöttem, idén utánajárok, mitől ereszthet gyökeret egy új szokás.
Az Atomi szokások című könyv szerzője, James Clear a szokást mint rendszeresen és sok esetben automatikusan végzett rutinként vagy viselkedésmintaként határozza meg, és úgy véli, kialakításukhoz bizony idő kell. Hiszen Róma sem egy nap alatt épült – ugye! Clear azt javasolja, akármilyen szokásról is legyen szó, fő a fokozatosság. Nem kell azonnal kifordítanunk az életünket a négy sarkából, elég, ha apránként változtatunk.
„Ha egy év alatt minden nap 1%-kal jobban teljesítesz, az év végére 37-szer jobb leszel, mint voltál” – mutat rá.
Na most: hogyan néz ki ez például a vegánság tekintetében? Hogyan lehet valaki minden nap 1%-kal „vegánabb”? Clear szerint az egymást követő, kisebb változásokat érdemes szakaszokra tagolni. Mondjuk ilyen formán:
– 1. szakasz: Együnk minden étkezés alkalmával zöldséget is.
– 2. szakasz: Álljunk le a négylábú állatok (tehén, disznó, bárány) fogyasztásával.
– 3. szakasz: Hagyjunk fel a kétlábú állatok (csirke, pulyka) fogyasztásával.
– 4. szakasz: Mondjunk búcsút a lábatlan állatok (hal, kagyló) fogyasztásának.
– 5. szakasz: Végül engedjük el az olyan állati eredetű termékek fogyasztását, mint a tejtermékek vagy a tojás.
„Ha egy év alatt minden nap 1%-kal jobban teljesítesz, az év végére 37-szer jobb leszel, mint voltál” – mutat rá.
Számít a környezet
Szóval ülök a Pingrumbában, velem szemben vegetáriánus barátnőm, kettőnk között pedig az egész asztalt beborító, vegán mezzék, és bár a hummusz, a gomba meg az ilyen-olyan savanyúságok állandó lakói a hűtőmnek, nem győzök csodálkozni, hogy mennyiféle új és izgalmast ízt ismerek meg egyetlen este alatt, ráadásul azoknak az alapanyagoknak a közreműködésével, amelyeket tulajdonképpen én is használok. Az élmény nemcsak engem taglóz le, egyre többen kerekednek fel januárban és keresnek olyan éttermeket, ahol ezt megtapasztalhatják.
„Januárban második alkalommal vegánkodtunk a Pingben, sokan érkeztek kifejezetten az esemény miatt. Köztük voltak olyanok, akik életvitelszerűen vegánok, de a többség mindenevő, ők szerették ezeket a napokat. Mi is meglepődtünk, hogy mennyire jó volt a fogadtatás” – mondja Végh Marcell, a Pingrumba séfje. A kezdeményezéshez ráadásul idén társéttermük, a Dobrumba is csatlakozott sok más vedéglátóhelyhez hasonlóan.
A 2025-ben hatodik alkalommal elstartolt Veganuár kihívásban valóban egyre többen vesznek részt. Míg 2022-ben 15 ezer magyar nevezett be rá, idén pedig már több mint kétszer annyian: 35 ezren. Egy olasz kutatóintézet meglátásai szerint, míg Európában jelenleg 38 millió vegetáriánus étrendet követő ember él (ebbe a számba beletartoznak a vegánok is), addig 2050-re ez a szám a 100 milliót is elérheti.
De vajon mi a titka annak, hogy egyre többen válnak vegánná, mondjuk úgy: új szokást vezetnek be a mindennapjaikba? Részben egyre többen látják be, hogy jelenlegi életmódunk hosszú távon fenntarthatatlan. Egy friss felmérés szerint Z generációs, vagyis a most 16 és 30 éves vegánok gondolják úgy, hogy legalább a következő öt évben maradnak a növényi étrendnél. Ráadásul egyre többen vannak azok is, akik számára fontos szempont, hogy felfedezzék az egészséges étkezés lehetséges útjait.
„Az elmúlt években azt tapasztaljuk, hogy egyre nagyobb a vendégkörünk egészségtudatossága, egyre fontosabb, hogy mi kerül a tányérra” – magyarázza Szucsik-Bujtás Dominika, a Dobrumba séfje. „A vegánság – és ezzel együtt a glutén-, és laktózmentesség is – napjainkban egy megkerülhetetlen fogyasztói igény, egy életforma, amihez nekünk is alkalmazkodnunk kell.”
„Külföldi tanulmányútjaink tapasztalataiból is látjuk, hogy húsmentesség irányába halad a világ. Ez a trendet már nem csak egy tőlünk távoli divathullám, hanem a mi jelenünk is. A vendégkörünk egy részén is tapasztaljuk, hogy az opcionális vegetáriánus és vegán étkezés egyre fontosabb szempont nekik is” – teszi hozzá Marcell.
Ezzel együtt egyre több lehetőségük van a vegánoknak vagy a vegánsággal kacérkodóknak, hogy az átállás a lehető legkisebb kényelmetlenségekkel járjon. Ma már rengeteg fórum, weboldal és alkalmazás segít abban, hogy ízletes vegán receptekre találjunk, a boltok polcai többféle vegán – akár húspótló – terméket kínálnak, és egyre több olyan étteremre bukkanhatunk, ahol igazán finom és kiadós vegán ételeket kóstolhatunk.
Az új szokások kialakításában Clear szernint sokat számít, hogy azokat milyen környezetben igyekszünk kialakítani. Ha úgy próbálunk leszokni a dohányzásról, hogy közben kollégáinkat kísérgetjük az irodai teraszra a cigiszünetükben, valószínűleg nehéz dolgunk lesz. Ha viszont úgy próbálunk átállni a mindennapos nassolásról a gyakoribb gyömölcsfogyasztásra, hogy a boltban messziről elkerüljük az édességgel tömött polcokat, és helyette rednszeres látogatásokat teszünk a zöldség-gyümölcs részlegen, valószínűleg könnyebben kedvet kapunk egy doboz eperhez vagy illatos mangóhoz. Miért ne lenne ez igaz ez a vegán életmódra is? Mennyivel könnyebben mondunk le egy jókora steakról vagy egy sajttálról, ha olyan étterembe ülünk be, ahol széles vegán kínálat vár ránk, esetleg a hűtőnket olyan alapanyagokkal zsúfoljuk tele, amelyekből isteni vegán fogások készülhetnek.
Az új szokások kialakításában Clear szernit sokat számít, hogy azokat milyen környezetben igyekszünk kialakítani.
Ha úgy próbálunk leszokni a dohányzásról, hogy közben kollégáinkat kísérgetjük az irodai teraszra a cigiszünetükben, valószínűleg nehéz dolgunk lesz. Ha viszont úgy próbálunk átállni a mindennapos nassolásról a gyakoribb gyömölcsfogyasztásra, hogy a boltban messziről elkerüljük az édességgel tömött polcokat, és helyette rendszeres látogatásokat teszünk a zöldség-gyümölcs részlegen, valószínűleg könnyebben kedvet kapunk egy doboz eperhez vagy egy illatos mangóhoz. Miért ne lenne igaz ez a vegán életmódra is? Mennyivel könnyebben mondunk le egy jókora steakről vagy egy sajttálról, ha olyan étterembe ülünk be, ahol széles vegán kínálat vár ránk, esetleg a hűtőnket olyan alapanyagokkal zsúfoljuk tele, amelyekből isteni vegán fogások készülhetnek.
Ellenállhatatlanná tenni egy szokást
Mindjárt a fentiekhez csatlakozik Clear következő tanácsa is, amely azt mondja ki: ha szeretnénk bevezetni az életünkbe egy új szokást, tegyük azt ellenállhatatlanná. Többek között az élelmiszerek vonzóbbá tételén dolgozó élelmiszer-tudomány is ezt teszi, amikor a boltok polcaira kerülő élelmiszereket ízfokozókkal javítja fel. Ugyan a nagyvállalatoknak dollármilliók állnak a rendelkezésükre, hogy kikísérletezzék, mikor a legkielégítőbb a chips roppanóssága vagy mi a tökéletes buborékmennyiség egy üdítőitalban, mi alkalmazhatjuk egy igen egyszerű módját az általunk elkészített ételek ellenállhatatlanabbá tételének.
A feldolgozott élelmiszerek tekintetében az úgynevezett dinamikus kontraszt is fontos tényező, amelynek esetében a különböző érzékek kombinációjával teszik kívánatosabbá az adott terméket. Ilyen kombinációk például a ropogós pizzatészta és a lágy, olvasd sajt vagy éppen a roppanós keksz és a puha töltelék.
Hiába ítéled magad sárgarépa diétára, és rágcsálsz naphosszat, borítékolható, hogy egy idő után – előbb, mintsem utóbb – mérhetetlenül elunod.
„A nagy dinamikus kontrasztú ételek azonban fenntartják az élmény újdonságát és érdekességét” – mutat rá Clear.
Vagyis ha azért ódzkodunk a vegán léttől, mert unalmasnak hisszük a húsmentes ételeket, vegyük kezünkbe az irányítást, és dobjuk fel ezeket a fogásokat! Persze más módokon is vonzóvá tehetjük ezt az új szokást. Felrázhatjuk magunkkal új ízekkel, új helyekkel, bevonhatjuk a barátainkat, a családunkat. És persze ne felejtsünk el kísérletezni!
„Ha otthoni főzésről van szó, a friss, jó minőségű alapanyag megkerülhetetlen, játszhatunk a zöldségek naturális ízeivel – ilyenkor a legtöbb esetben elegendő, ha csak egy kis sót használunk –, de az is jó megoldás, ha fűszerkeverékekkel emeljük ki a számunkra tetszetős ízkombinációkat” – javasolja Dominika.
„Ha van lehetőség grillezésre, az is sokat számít” – teszi hozzá Marcell. „A tűz, a füst is elképesztően sokat gazdagít az ízeken. Különböző izgalmas szószokat is használhatunk frissítésre, ami alatt azt kell érteni, hogy a rétegezéssel ezek a szószok még jobban balanszba teszik az ízélményt. Bátornak kell lenni, új fűszerekkel ismerkedni, piacozni, sokat főzni és még többet kóstolni, ahol csak lehetőség adódik rá.”
Akár januárban gondolkozzunk új szokások bevezetésén, akár az év bármelyik másik hónapjában, akár egy új diétáról, a vegán életmódról vagy bármilyen más, gyömölcsöző tevékenységről legyen szó, mindig és minden esetben fordulhatunk olyan praktikákhoz, amelyek segítenek abban, hogy ezek megvessék a lábunkat a mindennapjainkban.
Az én hűtőben egyre ritkább vendég a sajt, helyette egyre gyakoribb a hummusz – ez talán csak 1%-nyi változás az életemben, de könnyen lehet, hogy az első lépése a vegánság felé vezető utamnak.
Fotó: Szécsi Noémi
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!