Keresés
Close this search box.

„Szeretnék inspiráció és példakép lenni más nők számára” – Interjú Axente Vanessa divatmodellel és üzletasszonnyal

Becsült olvasási idő: 6 perc
Axente Vanessa 14 éves kora óta modellkedik. Pályafutása Magyarországon indult, majd Ázsiában kezdett dolgozni, és alig két év után szépségével meghódította Európát és Amerikát is. Az azóta világhírűvé vált szupermodell másfél évtizednyi sikeres karrier után döntött úgy, hogy vállalkozásba kezd, és létrehozta saját lifestyle márkáját. Juhász Marianna interjúja.

hirdetés

Sikeres modellkarriered van, valami azonban mégis arra késztetett, hogy a modellkedés mellett az üzleti világban is kipróbáld magad. Az elhatározásodhoz köze lehet annak, hogy meddig szeretnél szerepeli, vagy meddig szerepelhetsz modellként a címlapokon?

Úgy éreztem, hogy a modellkedést már kimaxoltam. Bár most is folyamatosan dolgozom, de minden olyan feladatot és mérföldkövet elértem, amit szerettem volna. Még mindig nagyon szeretem a munkámat, de azt érzem, kiteljesedtem benne, tovább fejlődni és újat tanulni itt már nem tudok, éppen ezért szerettem volna valamit mást csinálni, valami mást elkezdeni. A vállalkozói lét már régóta érdekel, ahogyan arra is már jó ideje késztetést érzek, hogy létrehozzak egy saját márkát. Ebből az indíttatásból született meg az Essa World. Azt mindig is tudtam, hogy egy egészséges életmóddal vagy a szépséggel kapcsolatos márkát szeretnék létrehozni, hiszen mindkettő az életem, a mindennapi rutinom része. Továbbá fontos szempont volt számomra az is, hogy a termékeimmel hiteles tudjak lenni. Fontosnak tartom leszögezni, hogy vállalkozásomat nem azért indítottam el, mert már kezdek kiöregedni a modellkedésből, hanem azért, mert szerettem volna több lábon állni, kipróbálni magamat egy új területen. Mindezzel együtt azzal is tisztában vagyok, nem biztos, hogy az idő múlásával is ugyanannyit fogok dolgozni, mint eddig, de látni kell azt is, hogy a szakmánk rengeteget változott az elmúlt öt évben. Ez pedig azt jelenti, hogy most már akár 40-50 éves koráig is tud modellkedni valaki, még ha nem is olyan gyakorisággal, mint a húszas évei elején.

Mi a végzettséged? Van esetleg köze a vállalkozásodhoz?

Ha van is, akkor csak egy nagyon pici köze van a végzettségemnek a vállalkozáshoz, miután a középiskolában pénzügyet és közgazdaságtant tanultam.

Remind

Kik azok, akik segítségedre vannak az egészséges életmóddal kapcsolatos termékek, a proteinporok, a kollagén, valamint a multivitamin gyártásában és forgalmazásában?

A termékeinket szakértőkkel közösen alkotjuk meg, hiszen ebben én nem vagyok szakavatott, de döntő szavam van a végeredményt illetően, hiszen tudom, hogy milyen terméket szeretnék létrehozni és mit szeretnék vele elérni. A közös egyeztetés alapján létrehozott formulákat folyamatosan teszteljük, de ami nagyban befolyásolja a döntésünket, az az ízminőség.

Milyen elvek alapján születtek meg az első termékek, és miért erre a háromra esett a választásod?

Mind a három terméket, a fehérjét, a kollagént és a multivitamint én magam is rendszeresen, nap mint nap fogyasztom. Már az induláskor tudtam, hogy valóban olyan termékeket szeretnék létrehozni, amelyeket én is használok, hiszen csak így tudok hiteles lenni. A fehérjét azért választottam, mert nagyon aktív életet élek, állandó rohanásban vagyok, mindemellett sokat sportolok, éppen ezért nagyon fontosnak tartom az elegendő és megfelelő fehérjebevitelt. Nem véletlen, hogy ez volt az első termékünk, ahogyan az ízesítés sem a véletlen műve. Azért választottam a vanília ízt, mert ez egy könnyű, finom íz, ami önmagában is kiváló, de számos recept összetevőjeként is lehet alkalmazni, ellentétben egy nagyon markáns, domináns vagy karakteres ízzel. Természetesen van ilyen proteinporunk is, hiszen másodikként a fahéjas csoki ízűt dobtuk piacra. Bár kevesebb dologgal, de alapjában véve ez is egy jól kombinálható ízvilág.

A fehérjebevitel mellett ügyelek arra is, hogy elegendő kollagént fogyasszak, hiszen már a húszas éveinkben csökken a szervezetünk természetes kollagénképzése. Éppen ezért én is a húszas éveim közepétől fogyasztok kollagént, ami nemcsak a bőr, a köröm és a haj, hanem az ízületek és az erős csontok egészségének fenntartásához is szükséges. A multivitamin pedig szintén egy olyan termék, ami az immunrendszerünket támogatja, mégpedig oly módon, hogy közben a szépségünket is megőrzi. Ez utóbbi érdekében a multivitamin is tartalmaz kollagént, hialuronsavat, koenzim Q10-et, és olyan növényi kivonatokat, amelyek szintén antioxidáns tartalmúak, támogatják a szépséget és az egészséget. Ahogyan említettem, sokakhoz hasonlóan én is rohanó életet élek, és ahhoz, hogy a mindennapok során a legjobbat tudjuk nyújtani, jól kell lennünk, jól kell éreznünk magunkat. Az Essa World termékek ebben tudnak segíteni.

Melyek azok a modellként megszerzett tapasztalatok, amelyeket a vállalkozásod sikere érdekében kamatoztatni tudsz?

Mindenképpen hasznomra válik az a kapcsolatrendszer, amit az elmúlt évek során kiépítettem. Miután 14 éves korom óta felnőttekkel kommunikálok, folyamatosan velük dolgozom, az így megszerzett tapasztalat sokat segített abban, hogy hogyan beszéljek, egyeztessek, tárgyaljak cégvezetőkkel, vagy éppen hogyan vegyek fel kapcsolatot másokat. Ezeket mind a modellkedés során tanultam meg, ahogyan azt is, hogyan kommunikáljak, hogyan működjek együtt különböző nemzetiségű emberekkel. Bár a modellkedés által nagyon sok hasznos tapasztalatot és tulajdonságot nyertem, ennek ellenére egy saját vállalkozás elindítása nagyon sok új dologgal szembesített.

Az új kihívásoknak köszönhetően pedig még többet fejlődtem, üzletasszonyként is gazdagodott a személyiségem, sőt úgy érzem, hogy a modell énem és a cégvezető énem jól kiegészítik egymást.

Mindkét szituációban profitálok az egyikként vagy a másikként megszerzett tudásból.

Azt mondtad, hogy változott a személyiséged. Miben lett más Axente Vanessa ahhoz képest, mint amikor még csak modellként tevékenykedett?

Vállalkozóként határozottabb és céltudatosabb lettem. Bár eddig is igyekeztem szervezett keretek között tartani az életemet, de ezt most egy teljesen más, magasabb szintre emeltem, és ez nagyon-nagyon sokat segít nekem. Modellként is magabiztosnak és határozottnak kell lennem, de a nap végén az ügynökségek hoznak meg fontos döntéseket, ők azok, akik feladattal, munkával látnak el. A vállalkozásomban azonban én felelek minden döntésemért, melyekből rengeteget tanulok.

Remind

Mi az, ami mindenképpen kihívást jelent neked vállalkozóként?

Segítséget kérni. Ezt még mindig tanulom, és gyakran érzem azt, hogy bárcsak jobban menne. A másik nagy kihívás a csapatbővítés.

Mekkora csapattal dolgozol, és azt kik alkotják?

Családi vállalkozásként dolgozunk, egyelőre hárman vagyunk a cégben, de főként én tevékenykedem teljes munkaidőben. Emellett projektektől függően szoktunk alkalmazni külsős szakembereket.

időben. Emellett projektektől függően szoktunk alkalmazni külsős szakembereket.

Mennyi időt igényel most tőled a modellkedés, és mennyit a cégvezetés? Melyikre kell több időt fordítanod?

A cégvezetés mindennapi elfoglaltságot igényel, sokszor az egész napomat kitölti, míg a modellkedéssel kapcsolatos feladatok teljesen változóak. Például idén januárban rengeteget dolgoztam, utaztam külföldre, most pedig jói deje itthon vagyok.

Modellnek vagy üzletasszonynak tartod inkább már magad? Merre billenne most a mérleg nyelve?

Ez egy nehéz kérdés. Mostanában már egyre többször úgy mutatkozom be, hogy van egy vállalkozásom, és emellett modellkedem. De van, hogy néha fordul a kocka, mindez attól függ, hogy melyik tevékenység köti le jobban az időmet, és éppen melyik „szerepben” érzem magamat magabiztosabban. Modellként van 14 év tapasztalatom, míg üzletasszonyként két és fél év, ezért modellként még mindig sokkal hamarabb vagyok magabiztos, mint üzletasszonyként.

Remind

Említetted, hogy vannak és fontosak a nemzetközi kapcsolataid. Mennyire jut hangsúlyos szerep a vállalkozásodban Magyarországnak?

A kezdetektől fogva az volt a célom, hogy Magyarországon induljon el a márka, függetlenül attól, hogy mekkora és milyen nemzetközi kapcsolatrendszerrel és ismertséggel bírok. Fontos volt számomra, hogy mindenképpen Magyarországon készüljenek a termékek, melyeket jelenleg itthon értékesítünk, de az online webshopon keresztül külföldön is elérhetők. Hosszú távon természetesen külföldön is szeretnénk értékesíteni, de most az az elsődleges, hogy itthon még több vásárlóhoz eljussunk.

Említetted, hogy évek óta tudatos vagy az életmódodat illetően. Az élet egyéb területein is fontos számodra, hogy kitartó légy?

Igyekszem, hogy az életem több területén is tudatos legyek, egyre több időt fordítok erre, hiszen minél komplexebb és összetettebb valakinek az élete, annál fontosabb és annál nagyobb prioritást kell, hogy élvezzen a tudatosság.

Hangsúlyos ez a mentális egészség megőrzésében, a magánéletemben, a munkám során és a környezettudatos gondolkodásban, annak ellenére, ha most egy kicsit magam ellen beszélek, hiszen a divatszakmában dolgozom, és folyamatosan repülőkön ülök.

Most 28 éves vagy, és már házas. Hosszú távú terveid vannak még modellként, és már üzletasszonyként is. Nőként hogyan képzeled el az életedet öt vagy tíz év múlva?

Mindenképpen szeretnék anya is lenni, de emellett ugyanúgy folytatni a karrieremet modellkedési és üzletasszonyként, ahogyan azt most teszem. Nagyon remélem, hogy mindemellett példakép is tudok majd lenni, és más nőket akár segíteni és támogatni. Szeretnék inspiráció lenni mások számára. Szeretném megmutatni, mennyire fontos, hogy saját magunkra is figyelmet fordítunk, és, hogy merjünk álmodni, merjünk tenni az álmainkért. Nekem ehhez elsősorban saját magamat, a saját magammal szembeni félelmeimet kellett legyőznöm. Hogyan lettem ezen úrrá? Úgy, hogy feltettem magamnak a kérdést: mi lehet a legrosszabb, ami megtörténhet, ha meglépem, amitől nagyon-nagyon félek. Bár rengeteg kérdőjel volt bennem, végül arra jutottam, hogy bármi lesz is a végkimenetel, csak tanulhatok belőle. De szeretnék példát mutatni abban is, hogy nőként is lehetnek úgy szakmai sikereink, hogy mindeközben egy boldog párkapcsolatban élünk.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn