Az inzulin index (II) és a glikémiás index (GI) gyakran használt mutatók a különböző élelmiszerek anyagcserére gyakorolt hatásainak mérésére, de különböző dolgokat jelölnek, így különböző információkat tudhatunk meg általuk.
Inzulin index és glikémiás index
„A GI az egyes élelmiszerek vércukorszintre gyakorolt hatását méri” – magyarázza Mónika. „Az ételeket 0 és 100 közötti skálán rangsorolják, ahol a 100-as érték a tiszta glükóz hatását jelzi. Az alacsony GI-értékű ételek lassabban emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-értékűek gyors és nagyobb vércukorszint-emelkedést okoznak. Például bizonyos zöldségek és a teljes kiőrlésű gabonák alacsony GI-jűek, míg a fehér kenyér és a cukros italok, sok gyümölcs és néhány zöldség is magas GI-értékkel rendelkeznek.”
Ezzel szemben az inzulin index azt méri, hogy egy adott élelmiszer milyen mértékben serkenti az inzulin termelését a szervezetben.
„Míg a GI a vércukorszint emelkedésére fókuszál, az II azt mutatja, hogy a szervezet mennyi inzulint választ ki az adott élelmiszer elfogyasztása után. Az olyan ételek, mint például a tej, a sajtok, a marhahús vagy a tejsavófehérje bár alacsony GI-űek, így azt gondolnánk büntetlenül ehetjük őket, mivel magas inzulinválaszt válthatnak ki, érdemes óvatosan bánni velük, főleg, ha a metabolikus egészségünk megőrzése, vagy helyreállítása a cél.” Mivel az II pontosabb képet adhat arról, hogy egy étel hogyan befolyásolja az inzulinszintet, különösen fontos lehet az inzulinrezisztenciával vagy 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők számára.
Egyensúly a gyakorlatban
De vajon mit kell tennünk ahhoz, hogy egy olyan étrendet állítsunk össze, amely segít helyreállítani az egyensúlyt, és amelynek mind a glikémiás-, mind pedig az inzulin indexe alacsony? Milyen elemeknek kell feltétlenül szerepelniük a tányérunkon?
Zöldségek
„Zöldségeknek, főként leveles zöldeknek és keresztesvirágúaknak, cukkininek, padlizsánnak, paprikaféléknek és uborkának.”
Egészséges zsírok
„Az olajos magvak, az avokádó és az olívaolaj tele vannak egészséges zsírokkal, ásványi anyagokkal, így ezeket is érdemes beillesztened az étrendedbe.”
Fehérje
„Fehérjéből válaszd a vadon fogott tengeri halakat, a tenger gyümölcseit, a szabadtartású tojást és csirkét, vagy a pulykahúst.”
Gyümölcsök
„Gyümölcsök közül a bogyós gyümölcsöket, a cseresznyét és a grapefruitot részesítsd előnyben.”
Ezek az ételek lassan emelik a vércukorszintet és csak kis inzulinválaszt okoznak.
Mit tegyünk inzulinrezisztencia gyanú esetén?
Ha fennáll az inzulinrezisztencia gyanúja, ami egyébként nem minden esetben jár együtt magas vércukorszinttel, fontos az inzulin index figyelése is, nem csupán a glikémiás indexre való hagyatkozás, valamint egy átfogó laborvizsgálat, hogy kiderüljön, mielőtt nagyobb lenne a baj.
„Az inzulinrezisztencia a 2-típusú diabétesz előszobája, ami pedig számos krónikus betegség oka. Magyarországon ma körülbelül 750.000 diagnosztizált 2-típusú cukorbeteg él, míg az inzulinrezisztenciával élők száma becslések szerint elérheti a 1,5 milliót.”
Remind Expert
Szente Mónika longevity mentor küldetése, hogy átadja a tudást, amely számára is elhozta a felismerést: ha jól szeretnénk lenni, felelősséget kell vállalnunk saját egészségünkért. Hisz a tudományban és az emberiség több ezeréves tapasztalati úton összegyűjtött tudásában, a testi-lelki önismeret fontosságában és a fokozatosság elvében. Az örök ifjúság forrása nem egy bűvös elixír, hanem a tudatosan megélt mindennapjaink eredménye.
Kiemelt kép: Canva; további fotók: Diana, Kaboompics, Dinielle De Veyra / Pexels
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!