Keresés
Close this search box.

A hosszú élet elérésében akadályoznak önszabotáló döntéseink

Becsült olvasási idő: 2 perc
Mibe kerül az örök ifjúság forrásából inni? Megtudhatjuk egy amerikai techmogul ambiciózus projektjéből, ami bár első hallásra excentrikusnak tűnhet, ha sikeresnek bizonyul, komoly hatással lehet nemcsak a saját, de az emberiség jövőjére is. Szente Mónika longevity tanácsadó írása.
onszabotalas

hirdetés

Bryan Johnson harmincévesen alapította Braintree nevű techcégét, amit hat évvel később 800 millió dollárért adott el. Itt akár jöhetne is a boldogan élt, míg meg nem halt rész, de (szerencsére) nem így történt. Bryan túlsúlyos és depressziós lett, önszabotálásra hajlamos, mihaszna énje, akit Evening Bryannak nevezett, állandóan rossz életmód-döntéseket hozott, aminek meg is lett a böjtje.

Az öregedési hányados

Miután Johnson egy nap úgy döntött, kezébe veszi sorsát és – saját szavaival élve – kirúgja Evening Bryant, megszületett a Blueprint Protocol.

Különc milliárdosokról ezelőtt is hallottunk már, akik a legkülönbözőbb módszerekkel próbáltak szembeszállni az öregedéssel, de Johnson az első, aki nyilvánosságra is hozta kutatása eredményeit. A Blueprint teljes terve elérhető online, így ha rendelkezel kellő fegyelmezettséggel, idővel és erőforrásokkal, te is megpróbálhatod visszafordítani az idő kerekét. Johnson azonban még egy lépéssel továbbment az átláthatóságot illetően. Saját eredményeit is publikálta, amiket számtalan teszttel bizonyít. Mondjuk van is mivel büszkélkedni: 46 évesen epigenetikai kora 41 év, öregedési hányadosa 0.76, ami azt jelenti, hogy 365 nap alatt mindössze 277 napot öregszik.

A hosszú élet receptje

Ehhez persze kellett 2 millió dollár, 30 orvos, hihetetlen önfegyelem és idő. A legtöbbünknek ez nyilván nem pálya, mégis érdemes elgondolkodni a Blueprint néhány olyan alapvetésén, ami közel sem ilyen elrugaszkodott. Három egyszerűnek tűnő dolog, amiről már én is írtam (és még fogok is, ezt nyugodtan vegyétek fenyegetésnek) alvás, evés, kiegyensúlyozott életmód. Mondom, nagyon egyszerű, vagyis mégsem.

Johnson reggel 5-kor kel, egy órát edz, délig befejezi az étkezést, ami minden nap ugyanaz a mikro- és makrotápanyagokból összeállított, magas antioxidáns tartalmú vegán étrend, így nagyjából 16-18 órát böjtöl, minden nap fél kilenckor lefekszik (ebben nem ismer kompromisszumot), nem nassol, nem iszik alkoholt. Egy videóban elmondta, hogy a sleep score-ja (akinek van okosórája és használja is, az tudja ez mit jelen;t akinek nincs, javaslom minél előbb szerezzen be egyet) 6 héten keresztül 100-as volt. Azt hiszem ez önmagában elég lenne egy egészségesebb, hosszabb élethez.

Az önszabotálás böjtje

A legtöbb ember hajlamos az önszabotolására, ezt már jó ideje tudjuk. Ezért eszünk többet és ezért eszünk egészségtelen ételeket, ezért iszunk alkoholt, ezért dohányzunk és ezért használunk tudatmódosítókat. Hogy túléljük a mindennapokat. Mert Evening You azt látja az egyetlen túlélési stratégiának, ha este a tévé előtt megeszel egy doboz pilóta kekszet, vagy órákon át görgeted az üres tartalmakat, ahelyett, hogy időben lefeküdnél aludni. Mert úgy gondolja, egy ilyen nap után megérdemled. Pedig ennél sokkal jobbat érdemelnél, mert az életet nem túlélni, hanem megélni kell.

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn