Keresés
Close this search box.

Mindenkinek szüksége van a sportra

Becsült olvasási idő: 2 perc
A rendszeres testmozgás alapvető fontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából. De hogy szakítsunk rá időt? Melyik sportot válasszuk? Szerencsére a kérdésekre megtalálhatjuk a számunkra ideális válaszokat.

 

Szerző: Szalóky Bálint

hirdetés

Az Eurostat legutóbbi felmérése szerint itthon a válaszadók csupán 49,8%-a sportol valamit a szabadidejében, amivel sajnos a legrosszabbak között állunk az európai országok viszonylatában. A 16–24 éves korosztályban egyáltalán nem állunk rosszul, azonban az 50 év felettieknek több mint fele egyáltalán nem mozog. Pedig az egészséges táplálkozás mellett a testmozgás ugyanolyan fontos. Nemcsak akkor, ha általános fittségre szeretnénk szert tenni, hanem akkor is, ha hosszú távon egészségesnek szeretnénk vallani magunkat.

Hogyan vágjunk neki a rendszeres sportnak? A jó válaszok megtalálásában Kiss Virág fitnesz-testépítő és Mándi Zoltán személyi edző, csoportos fitneszoktató segített nekünk.

Remind

A rendszeresség a lényeg

„Azt illetően, hogy mit sportoljunk, az életkor semmilyen formában nem befolyásol, az egészségi állapot annál inkább. Szükséges ismernünk a szív- és érrendszerünk állapotát, az esetleges mozgásszervi problémáinkat, az edzettségi szintünket. Ezek függvényében szűkíteni tudjuk a kört, hogy mi lehet a legalkalmasabb választás” – javasolja Mándi. Ha eddig semmit sem sportoltunk, vagy jó pár évet kihagytunk, érdemes tehát egy háziorvosi vagy még inkább sportorvosi felméréssel kezdenünk.

Hogyan tartsunk ki?

Mándi úgy véli, ha az akaraterőnk rendben van, akkor egyedül is le fogunk menni a konditerembe. Ha kevésbé vagyunk motiváltak, akkor szerinte segíthet a másokkal együtt sportolás, kirándulás csapatban, mert ezt nehezebb lemondani. Érdemes előre szabaddá tenni időpontokat, hogy az se legyen kifogás, mennyire be vannak táblázva a napjaink. Hiszen mi magunk gazdálkodunk a napból rendelkezésünkre álló 24 órával. Ha már az elején szorítunk helyet a testmozgásnak, akkor aztán az egyéb eseményeket szervezzük köré, nem pedig utólag sóhajtunk, hogy tele a naptár, sajnos már megint nem fért bele sehogy sem a sport.

Bárhol, bármikor, bárkinek

Ma már millióféle mozgásforma létezik. Általánosan elmondható, hogy az alapok tökéletesen működnek. Túrázás, kocogás, biciklizés, úszás vagy a konditerem kardiórészlege karban tudják tartani az állóképességet. A jóga, pilates, core training, célzott gerinctorna felel a tartásért és a hajlékonyság megőrzéséért. Az edzőtermi ellenállásos vagy saját testsúlyos erőedzések, crossfit jellegű edzések segítenek az egészséges izomzat és csontozat fenntartásában. Ezek mellett falat mászhatunk, görög táncházba járhatunk, strandröplabdázhatunk – itt igazából már csak az ízlésünk és vágyaink határolnak be minket, állítja Mándi.

Remind

Kiss Virág fitnesz-testépítő szerint nem egy jó út, ha csak kardió- vagy csak súlyzós edzés mellett tesszük le a voksunkat. Ötvözni kell a különböző mozgásformákat! Aki szeretne fitt lenni, minimum heti 2-3 alkalommal kell mozognia. Ez lehet otthoni torna, jóga, futás és saját testsúlyos edzés vagy akár egy személyi edzővel végzett súlyzós edzés, kiegészítve kardióval. A lényeg, hogy ha kezdők vagyunk, merjünk segítséget kérni az elején, hogy megelőzzük az esetleges sérüléseket.

Ha figyelünk a saját fizikai és lelki igényeinkre, biztosan megtaláljuk a nekünk leginkább megfelelő sportot. Ha pedig ráérzünk az ízére, a kezdeti bizonytalanság hamar elillan, a testedzés pedig éppúgy a napi rutin részévé válik, mint az evés, az alvás vagy a tisztálkodás.

Ha még többet szeretnél megtudni a testmozgásról, vagy akár arról, szülés után milyen mozgásformák ajánlottak, lapozd fel a Remind Bookazine első számát!

Fotók forrás: Unsplash

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn