Az ázsiai kultúra merőben eltér az európaitól. A vietnámiak főként kávézókban ücsörögve, jó társaságban fogyasztják a kávét, hiszen számukra az kávézás a pillanat megéléséről és a baráti beszélgetésekről szól.
Megérkezett a kávé
Az első kávécserje 1857-ben, egy francia lelkész jóvoltából érkezett Vietnámba, azonban ez közel sem jelentette a kávé kultúra virágzásának kezdetét, hiszen az arabica típusnak nem kedveztek a helyi időjárási körülmények. A várva várt sikert aztán a robusta hozta el, de a kávéipar igazán csak a vietnámi háború végeztével, a 90-es években tudott fellendülni. Ettől kezdve azonban nem volt megállás: Vietnám mára a világ második legnagyobb kávé exportőre, a robusta fajtával viszont mindenkit maguk mögé utasítanak.
Zen életérzés
„A viet kávé, az úgynevezett phin lecsepegtetése szinte relaxáló művelet, ad egy különleges pluszt a kávézáshoz: nem sietnek, nem csak felhajtják a feketét, hanem a kávézókban várják, hogy az asztaluknál készüljön el a serkentő reggeli ital, ami a cukrozott sűrített tejnek köszönhetően desszerté válik. Van, aki ezért zen kávénak hívja” – magyarázza Nguyen Thuy Phuong, akinek a nevéhez olyan budapesti ázsiai éttermek kötődnek, mint a KHAN, a SÁO, a QUÍ vagy az OPIUM.
A vietnámi kávé készítése valóságos rituálé! Hozzá a phin filterre lesz szükségünk, ami egy apró, pohárra helyezhető rozsdamentes acél szűrő. A slow living életfilozófiába illő folyamat során a filtert forró vízzel melegítjük át, a kávé pedig körülbelül 4-6 perc alatt csepeg le. Amellett, hogy a zen-kávé elkészítése garantáltan behúzza a kéziféket egy pörgős nap közepén is, a vérnyomásunk sem szökik a magasba, miután minden kelléket beszereztünk az elkészítéséhez, hiszen a speciális szűrőn kívül semmi másra nincs szükségünk.
Desszert
A vietnámiak a kávét desszertként is fogyasztják. A krémes állag és az édes íz titka pedig nem más, mint a tojás, ami kevésbé savas, lágy ízvilágot kölcsönöz az italnak. Ha szeretnéd kipróbálni, a KHAN Egg Coffe receptjével neked is autentikus vietnámi ízélményben lehet részed.
Hozzávalók
- 2 tk cukrozott sűrített tej
- 2 db tojássárgája
- 2 tk kanál méz
- 2 tk nádcukor
- 1,5 dl kávé
Elkészítés
Keverd el a tojássárgájákat a nádcukorral és a mézzel, majd kézi habverővel verd fel. Ha már kezd fehéredni, apránként add hozzá a sűrített tejet és addig habosítsd, amíg közepesen kemény lesz, és kissé kifehéredik. Melegítsd át egy vastag falú üvegpoharat forró vízzel, töröld szárazra, majd készíts el egy adag forró espressot az átmelegített üvegpohárba. Végül kanalazd a kávé tetejére óvatosan a krémes állagú tojáshabot.
Tipp!
Ha igazán autentikus élményre vágysz, mindenképpen a hagyományos filteres csepegtetéssel készítsd el a kávét! Tálald meleg vízfürdőbe állítva, így egyszerre kápráztathatod el a vendégeidet és tarthatod hosszabb ideig melegen a kávét.
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog: jöhet egy finom jegeskávé?
Fotó: Erdőháti Áron