A lakberendezési trendek – ahogyan minden más trend – folyamatosan változnak. Hogy ezt testközelből tapasztaljuk, még csak nem is kell nagyszüleink lakkozott bútoraira és műanyag kertiszékeire gondolnunk, elég felidéznünk az elmúlt években felkapott extrém minimalizmust vagy a mindenütt feltűnő sárgaréz kiegészítőket, amelyek felett mára bizony eljárt az idő. Igaz ez a lakberendezési irányzatokat követő konyha trendekre is. 2025 kulcsszavai a fenntarthatóság, a természetesség és a kényelem, azonban Rapai Szilvia enteriőrtervező, lakberendező és az idei Konyhakiállítás közreműködője szerint idén mindennél fontosabbá válik a személyes önkifejezés.
Dopamin dekor
Mi számunkra a fontosabb: hogy konyhánk a legújabb trendeket kövesse, vagy hogy a szívünkhöz közelebb álló, de „porosabb” stílusban készüljön el. A jó hír az, hogy idén nem kell választanunk, hogy a trendek vagy a saját fejünk után menjünk-e, ugyanis az úgynevezett dopamin dekor hódít, amelynek lényege, hogy a környezetünkbe olyan elemeket hozzunk, amelyek boldoggá tesznek bennünket. „Ennek a trendnek egyetlen célja van: hogy örömet okozzon nekünk” – mondja Szilvia, aki rámutat, hogy a 2025-ös a szabadság és az önazonosság éve a lakberendezési trendek tekintetében. „Ezzel együtt idén is vannak olyan mankók, amelyekre támaszkodhatunk” – teszi hozzá.
Vissza a természethez
A trendek között idén erősen megjelenik a biofil dizájn, amely a természettel és az azt benépesítő élőlényekkel való kapcsolódási vágyunkat fejezi ki. „Ez egy nyugodt, békés irány, amelynek célja, hogy el tudjunk szakadni a modern világ hektikussága elől” – magyarázza Szilvia. A formák, a színek, a textúrák mind a természetből merítenek. Hangsúlyossá válik a bársony, a gyapjú és a bőr, hódítanak az organikus formák és színek. Megjelennek az íves, bordázott és hullámos felületek. „Aktuálisan nagyon jellemzőek a hosszú, nyitott polcok, amelyek szintén a szabadság és a könnyedség érzéséről szólnak.”
Vigyázzunk a bolygónkra
„Az ökotudatosság mára a lakberendezési trendek fontos részévé vált, ráadásul nemcsak az egyén, hanem a gyárak működésének a szintjén is. A textiliparban például a fenntarthatóság határozza meg az innovációt” – mondja Szilvia. A környezetvédelmi szempontok évek óta jelen vannak a lakberendezési trendekben, az ezirányú vásárlói igények pedig a piacot is rákényszerítették, hogy fenntartható megoldásokkal álljanak elő – a konyhánkban is.
Okos konyha
Az idei év a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeknek is kedvez, amelynek a főzés élménye kényelmesebb, egyszerűbb és hatékonyabb lehet. Az okos hűtők algoritmusai például segítenek a lejárati idők nyomon követésében és személyre szabott bevásárlólistát küldenek, hogy elkerülhessük a pazarlást. Mivel az AI képes figyelembe venni az ízlésünket, étkezési szokásainkat és diétás igényeinket, egyedi receptjavaslatokat kaphatunk tőle. Az okos világítási rendszerek automatikusan állítják be a fényerőt és a színárnyalatokat, ráadásul a mesterséges intelligencia optimalizálja a háztartási gépek energiafelhasználását, valamint segít felismerni, hogy melyik eszköz fogyaszt túl sok energiát, és javaslatokat tesz a hatékonyabb használatra. Azonban Szilvia felhívja a figyelmet, hogy az okos rendszerek esetében is érdemes figyelembe venni saját igényeinket. „Tudatosítsuk, hogy mi az, ami bennünket szolgál, találjuk meg azt a fajta középutat, amely a technológia nyújtotta őrületes lehetőségek és tényleges szükségleteink kombinációját jelenti.”
Funkcionalitás és esztétikum
Az idei trendeket nagyban meghatározza a funkcionális minimalizmus, vagyis a funkció és az esztétikum összhangja. „Egyre inkább arra törekszünk, hogy ahogyan az építészeti kialakítások, úgy a környezetünkben lévő tárgyak is funkcionálisak legyenek, ezzel együtt ne nélkülözzék az esztétikus megjelenést – és ez fordítva is igaz: az esztétikum nem írhatja felül a funkcionalitást.” Nagy visszatérő például idén a beépített konyhai ülőgarnitúra, azaz étkezősarok, ami praktikussága mellett igazán mutatós is.
Minimalizmus…
„A minimalizmus 2025-ben is a trendek között szerepel, azonban a hidegebb változatát egy melegebb irány váltotta fel, amely a biofil dizájnhoz, a monokróm belsők helyett, a finom, természet inspirálta anyagokhoz és felületekhez és barátságosabb színekhez nyúl.” A szellős japán és a minimalista skandináv dizájn találkozása, a japandi stílus például a természetes anyagokat, a nyitott polcokat, a fogantyú nélküli bútorokat és ezek igazán letisztult, harmonikus megjelenését állítja reflektorfénybe.
…és maximalizmus
Mivel 2025 az önkifejezés éve, a trendek nem korlátozódnak a minimalista stílusokra, teret nyer a maximalizmus is, amely az eklektikusságot, a bőséget és a személyességet helyezi előtérbe és egyedi, gazdag vizualitás jellemzi. „A maximalizmus esetében nincsenek sem harátok, sem szabályok” – magyarázza Szilvia. „Ez a szellemiség általában a lakberendezési trendekben visszaköszön. Minden arról szól, hogy nekünk mi esik jól, mi az, ami bennünket szolgál, ami nekünk kényelmet. Levetjük a konvenciókat, és megéljük a lazaságot.”
A legfőbb trend: a tudatosság
A trendek évről évről változnak, ahogyan mi magunk is: mások lesznek kihívásaink, a céljaink, a prioritásaink. „Ahogy változunk, formálódik az ízlésünk” – mutat rá Szilvia. „Éppen ezért rendszeresen felül kell vizsgálnunk, hogy mi magunk önazonosak vagyunk-e az adott környezetünkben, az bennünket szolgál-e, minket tükröz-e.”
A lakberendezés tekintetében egyre mérvadóbbá válik a tudatosság, egyre inkább felismerjük, hogy nem hirtelen impulzusok, hanem jól körüljárt és átgondolt döntések mentén érdemes kialakítanunk az otthonunkat, hogy hosszú távon is boldoggá tehessen bennünket. „A konyhák esetében ez fokozottan érvényes, hiszen ez a legnagyobb beruházást igénylő helyiség a lakásban. Ráadásul minél hosszabb távra tervezünk, annál tudatosabb döntéseket kell hoznunk.”
Szilvia azt javasolja, hogy a tervezésre ne sajnáljuk az időt. Járjuk körbe a felmerülő kérdéseket, és ne féljünk segítséget kérni. Ugyan az ötletelés szinte minden esetben az internet böngészésével kezdődik, egy ponton érdemes az offline világban folytatnunk a tájékozódást akár inspiráló terekre, alapanyagokra vagy technológiai újdonságokra vagyunk kíváncsiak. Erre jó alkalom lehet például a február 28-tól március 2-áig tartó Konyhakiállítás, ahol alaposan körüljárhatjuk a témát: inspirálódhatunk és tájékozódhatunk a különböző standoknál.
„Ez egy hosszabb folyamat, teljesen normális, ha minden irányból végigjárjuk a témát és kidolgozzuk a részleteit. Nem kell megrémülnünk ettől, hiszen meglesz az eredménye, amikor hátradőlünk, és élvezzük az átgondolt döntéseink eredményét. Attól sem kell megretteni, ha rátalálunk egy jobb megoldásra. A tervezés egy kreatív, szabad folyamat, amelyben nem szabad merevnek lenni. Mindig egy előre meghatározott úton induljunk el szem előtt tartva, hogy mit szeretnénk elérni, de maradjunk mindig rugalmasak.”
Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog!