Valami hiányzik
Nem vagyok foodie, különösebben ínyencnek sem tartom magam, a gyomrom sajnos elég érzékeny, de ha ki kell próbálni valami újat, azon nem szoktam sokat agyalni. Az utóbbi években, noha nagyjából sikeresen igyekeztem kiiktatni az étrendemből a cukrot és a fehér lisztet, a mindennapok rohanásában volt, hogy jócskán elengedtem magam. Vallom, hogy a kisebb botlásokkal semmi gond nincs, de ha valami szokássá válik és láthatóan, érezhetően rombolja a testet, azt valahogy ki kell iktatni előbb vagy utóbb. Ezt a saját bőrömön is megtapasztaltam. Japánból hazaérve döbbentem rá, hogy hiányzik az életemből az étkezés öröme, továbbá a változatosság és bizonyos egészséges alapanyagok is, mint például a halak.
Miért élnek tovább a japánok?
A japánok a világ azon népeinek egyike, amelyek a legmagasabb várható élettartammal büszkélkedhetnek. Okinawa térség például kék zónaként is ismert. Ez azt jelenti, hogy feltűnően sokan élnek ott olyanok, akiknek az életkora meghaladja a 100 évet. A kutatások alapján ennek többek között az is az oka, hogy nemcsak az okinawaiaknak, de a japánoknak általában olyan étkezési szokásaik vannak, amelyek által egészségesebben élhetnek, ez pedig kitolja a várható életkorukat.
A távol-keleti ország lakóinak étrendje többek között halakban, zöldségekben rizsben és fermentált ételekben gazdag. A halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak, amelyek jótékony hatással vannak a szívre és az agyra. A zöldségek és a fermentált ételek pedig tele vannak vitaminokkal, antioxidánsokkal és probiotikumokkal, amelyek támogatják az immunrendszert és az emésztést. Természetesen nem kell minden japán ételt szeretni a teljesebb, egészségesebb étrend érdekében, elég, ha csupán pár trükköt lesünk el tőlük.
Nyári kedvencek a japán konyha által inspirálva
Friss saláták és zöldségek
Gyerekkorom óta odavagyok a zöldségekért, mindig jobban szerettem őket, mint a gyümölcsöket. Szerencsémre a japán konyhában a friss, szezonális zöldségek fontos szerepet játszanak, úgyhogy irány a környék piacai, szupermarketek zöldségpultjai! Nyáron különösen jólesik a hűsítő, könnyű saláták fogyasztása. Egy kellemes, miszo öntetes saláta uborkából, sárgarépából és jégsalátából tökéletes egy langyos nyári estén magában vagy akár grillhúsok, tempurák mellé.
Halak és tenger gyümölcsei
A halakkal sosem álltam hadilábon, de az utóbbi években sajnos kiszorultak az étrendemből, a tenger gyümölcseivel pedig a mai napig bonyolult kapcsolatban élek. Vannak, amiket zokszó nélkül, jóízűen fogyasztok, de például a polippal nem tudok mit kezdeni. Összességében a halak és a tenger gyümölcsei a japán étrend elengedhetetlen részei – nem kell sokat gondolkodnunk, hogy ezt bizonyítsuk, hiszen a leghíresebb ételüknek, a sushinak is ez az alapja általában. (Bár a sushinak temérdek verziója létezik, természetesen vegán opciók is vannak szép számmal.) Ebben a szezonban érdemes sűrűbben beiktatni a könnyű, grillezett halakat, például lazacot vagy tonhalat, amik friss citrommal és zöldségekkel tálalva ütősek igazán.
Rizs és egyéb gabonafélék
És ha már japán alapételei… A rizs olyannyira szerves része a japán konyhának, hogy a legtöbb étteremben ingyen „utántölthetőek” a rizses tálak. Vagyis ha megette a vendég, nem is kell kérnie, csak feláll és szed magának újra. Én a fehér rizs mellett vagy helyett a barna rizst, bulgurt, quinoát is kedvelem; ezek egészséges alternatívák és könnyen kombinálhatók zöldségekkel és halakkal.
Zöld tea
Nemrég tudatosult bennem, hogy nyáron sem kell lemondanom a zöld teáról – a tea nekem mindig a hideg őszi és téli időszakban dukál, és általában forrón fogyasztom. A hideg zöld tea azonban remek hűsítő a kánikulában, és csakúgy, mint a forró változat, rengeteg antioxidánst tartalmaz. A nagy melegben citrommal és mentával fogyasztom, tökéletes kiegészítője a késő délutáni sziesztáknak.
Mindent összevetve
Egy új étrendre való áttérés nem mindig egyszerű. Az elején nehéz volt az egyes ételeket, hozzávalókat (újra) bevezetni. Azonban ahogy egyre többet tanulok a japán konyháról, az alapanyagokról és a fűszerekről, úgy válik könnyebbé és élvezetesebbé az átállás. Nem vagyok túl szigorú magammal és csak fokozatosan hozom be az ételeket az étrendembe. Fontos volt továbbá, hogy pontos képet kapjak arról, hogy milyen ételallergiáim, -érzékenységeim vannak, mielőtt belekezdtem valami újba.
A következő lépés pedig, hogy a kísérletezésnek is helyet adok és kipróbálok olyan saját készítésű specialitásokat is, mint a gyoza (tésztába rejtett hús, zöldség), yakitori (nyársas csirke ínyenc szószokkal), soba (tésztaétel hajdinalisztből) és persze az elmaradhatatlan sushi variációk (maki, nigiri, inari, chirashi). És hogy tovább élek-e ezek által? Fogalmam sincs, de nem sokat veszthetek azzal, ha utánajárok.
Ha tetszett a cikk, ez is tetszeni fog: 5 szokás az egészséges és hosszú életért!
Kiemelt kép: Pexels / cottonbro studio; továbbo fotók: Pexels / cottonro studio, Charlotte May, Polina Tankilevitch