Keresés
Close this search box.

5 nyomós érv, hogy ne száműzd a csokoládét az étrendedből

Becsült olvasási idő: 3 perc
Ha okosan választasz és mértékkel fogyasztod, valóságos csodaszer lehet a csokoládé.
csokolade

hirdetés

Talán nincs még egy olyan népszerű édesség, amely akkora rajongótábornak örvend, mint a csokoládé, azonban amikor diétába kezdünk vagy egyszerűen az egészséges táplálkozás mellett tesszük le a voksunkat, elsők veszünk könnyes búcsút tőle. A tejcsokoládé fogyasztása magas kalória- és cukortartala miatt sajnos nemcsak az elhízás, a fogszuvasodás kockázatát is növeli. Azonban ha az étcsokoládét választjuk, és mértékkel nassolunk belőle, a benne található kakaó áldásos hatásait élvezhetjük.

1. Véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben

Az étcsokoládé kifejezetten kedvez azoknak, akik a kardiovaszkuláris megbetegedések ellen szeretnék felvenni a harcot. Magas falvonoid tartalmának köszönhetően védelmet jelenthet a szív- és érrendszeri problémákkal szemben.

2. Segíti az agymunkát

Mindenki, aki készült már valaha nehezebb vizsgára vagy prezentációra, esetleg agymunkát igénylő határidős feladatot kellett teljesíteni, tudja, hogy ezekben a helyzetekben egy tábla csokoládé életmentő lehet, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy miért. Az ok szintén a flavonoid tartalomban keresendő, ami jótékonyan hat az agyműködésre: többek között elősegíti a jobb reakcióidőt és erősíti a memóriát.

3. Csökkenti a stresszt

Valószínűleg mindannyian fel tudunk idézni legalább egy olyan pillanatot az életünkben, amikor stresszhelyzetben csokoládéért nyúltunk. Ez sem véletlen! Mivel az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a kortizol szintet, ezáltal a ránk nehezedő stresszt is mérsékelheti.

4. Növeli a sportteljesítményt

Néha bizony még a balerinák is csokoládé után nyúlnak – de nem feltétlenül azért, hogy csökkentsék a színpadra lépés előtti pillanatok izgalmát. Kutatások erősítik meg, hogy az étcsokoládé javítja a maximális oxigénfelvételt, amely során javul az aerob állóképesség, ez pedig lehetővé teszi a sportolók számára, hogy hosszabb ideig fenntartsák az általuk űzött mozgásforma intenzitását.

5. Enyhíti a menstruációs fájdalmat

Bizony, egy tábla étcsokoládé a menstruáció ideje alatt is hasznunkra lehet. A magas kakaótartalmú édesség 50 grammja ugyanis annyi magnéziumot tartalmaz, amennyi lefedi egy felnőtt nő szükségletének a 35 százalékát. Mivel a magnéziumnak görcsoldó hatása van, ne érezzük rosszul magunkat, ha a csokival próbálunk vigasztalódni a nehezebb napokon – persze ebben az esetben is fontos, hogy az ét-, ne pedig a tejcsokoládéért nyúljunk!

csokolade

Nem minden tábla csokoládé ugyanolyan minőségű

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a csokoládé egészségre gyakorolt előnyös hatásairól csak a nagy kakaótartalmú, jó minőségű termékek esetében beszélhetünk. Keressük a jó minőségű étcsokoládékat! Ha igazán minőségi édességre vágyunk, akkor azt a bean to bar csokoládék világában fogjuk megtalálni. Szigorúan véve minden csokoládé bean to bar, ahogyan minden fogás, ami valaha elénk került, farm to table. Azonban a valódi különbség a bean to bar termékek esetében – ahogyan a farm to table fogásoknál is – az alapanyag minősége. A bolti csokoládék elkészítésénél többnyire a kakaóbab ára vet többet a latba, míg a bean to barra felesküdött csokoládékészítők éppen olyan megszállottan kutatják a legjobb minőségű kakaóbabokat, ahogyan az igazán jó séfek a legfinomabb alapanyagokat, ráadásul nemcsak a beszerzését, a kakaóbabok pörkölését és darálását sem veszik félvállról.

A csokoládékészítés csúcsára tör a chocoMe: bemutatkozik az Atelier

A chocoMe high-end testvérmárkája, az Atelier izgalmas kulináris utazásra hív bennünket, hogy megismerkedjünk a csokoládékészítés művészetével. Mészáros Gábor, a chocoMe alapítója régóta dédelgetett álmát valósította meg ezzel a projekttel, amely a „bean to bar” filozófiát követve a csokoládékészítés csúcsát célozza meg.

Az Atelier 15 különleges kreációja Venezuela, Nicaragua, Tanzánia és Madagaszkár gondosan válogatott kakaóbabjaiból készül. Minden tábla egy-egy egyedi történetet mesél el származási helyéről tükrözve a helyi mikroklímát, talajösszetételt és a termelők szakértelmét.

A manufaktúra minden folyamatában a tökéletességre törekednek. A kakaóbabok pörkölésétől kezdve az őrlésen és conchírozáson át az összes folyamat a komplex ízvilág kibontakoztatásához járul hozzá. Az Atelier nem csupán kiváló minőségű csokoládét kínál, hanem egy missziót is képvisel, amely az iparág etikai és fenntarthatósági standardjait új szintre emeli.

A közvetlen kapcsolat a termelőkkel egyszerre garantálja a minőséget és biztosít megélhetést a helyi közösségeknek. Az átlátható termelési folyamat és az újrahasznosítható csomagolás a környezettudatos fogyasztók igényeit is kielégíti.

Tetszett a cikk? Ez is tetszeni fog: el kell búcsúznunk a koffeintől, ha hosszú életet szeretnénk?

Fotó: Pexels / Vie Studio

A fenti írás támogatott tartalom!

Tetszett, inspirált? Oszd meg másokkal is!

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn